Зимната диета е особено подходяща да се започне точно сега. Част от „тежките“ празници отминаха и организмът ни се е затлачил с токсини, а освен това несъмнено сме качили някое друго килце напоследък.
За да сме здрави и пълноценни през зимния сезон, нужно е да отделяме специално внимание на органите, отговорни за прочистването на организма ни
За един ден бъбреците филтрират хиляди литрr кръв. И ако черния дроб e обременен с прекалено много токсини, вредните вещества се движат в пикочните пътища, или навън през кожата. Раздразнени от тези отрови, пикочните пътища стават убежище на гъбични инфекции, вируси и бактерии. Ето защо е важно да се прочистваме от токсини, особено през зимата, когато не водим толкова активен живот, колкото през топлото време и задържането на вредни вещества е по-голямо.
Какви продукти могат да се консумират
Масла-1 супена лъжица ленено масло и 1 супена лъжица сусамово масло дневно
Протеини-Изберете телешко, яйца, риба, морски дарове, птици и заешко
Зеленчуци-Неограничени количества сурови, или на пара, с нисък гликемичен индекс, изберете броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, целина, патладжан, зелен фасул , маруля, гъби, лук, магданоз, чушки, репички, плюс 3 супени лъжици кисело зеле
Плодове - цели 2 порции дневно. Изберете от 1 ябълка, ½ чаша ябълков сок или ябълков сос от червени боровинки, 1 чаена чаша боровинки, 1 малка круша, 1 мандарина, плюс 1 супена лъжица ябълков оцет
Филтрирана вода 8 чаши на ден
Със или между храненията-две чаши чай дневно коприва
Закуска и вечеря (по желание)
Примерно зимно меню
След събуждане-Две чаши вода по 250мл
Преди закуска-1 чаша чай от коприва
Закуска-½ чаша ябълков сос с червени боровинки 60гр. стек със сотирани гъби шийтаке, лук и целина в 1 супена лъжица сусамово масло
Преди обяд Две чаши вода по 250мл
Обяд – запечен телешки бургер; салата от зеле, бяла ряпа и целина с 1 супена лъжица ленено масло и 1 супена лъжица ябълков оцет; задушен зелен фасул и тиквички с 1/4 чаена лъжичка сол или 100 грама печена пилешка пържола с 1/4 чаена лъжичка соев сос и патладжан на скара с гарнитура от домати, подправени с една супена лъжица ябълков оцет и 1 супена лъжица ленено масло
Следобед-Две чаши вода по 250мл
Преди вечеря, 1 ябълка, мандарина, или круша
Вечеря- пълнени чушки (със 100г пуешко, бяла ряпа и целина с няколко капки соев сос); задушена горчица и лук; гъби на скара; 3 супени лъжици кисело зеле, 1 чаша чай от коприва, или 120г печен лаврак с 1 супена лъжица сусамово масло, 1/4 чаена лъжичка соев сос и 1/4 чаена лъжичка настърган джинджифил, настъргана бяла ряпа, салата от моркови и лук поръсена с 1 супена лъжица ябълков оцет; броколи на пара, карфиол и грах
Преди лягане-Две чаши вода по 250мл